středa 28. listopadu 2007

Freemail pro firemní komunikaci rozhodně nepatří!

Již několikrát jsem se setkal s tím, že někteří podnikatelé stále využívají ke svému podnikání služeb freemailů, jako například nabízí seznam.cz. A to dokonce i ti, kteří jsou majiteli své vlastní domény, na které provozují stránky k propagaci své firmy.

Nezdá se vám na tom něco v nepořádku? Mě tedy rozhodně ano!

V prvé řadě to vypadá naprosto neprofesionálně, píšete-li někomu firemní e-mail s nabídkou služeb z freemailu. Příjemce a potenciální zákazník se rozhodně musí zarazit a podivit se nad tím, co je to za firmu, která k rozesílání obchodních nabídek a k podnikání využívá freemailových služeb. Když už jako podnikatel nebo firma máte svou vlastní doménu, na které se propagujete, proč tuto doménu nevyužít i k e-mailové komunikaci? Lahodí to také oku a lépe se pamatuje, podívejme se:
 
web: http://www.nejaka-firma.cz
email: info@nejaka-firma.cz

Navíc každá hostingová společnost již dnes nabízí i doménový koš, což v praxi jednoduše znamená, že všechny e-maily, které nenajdou příjemce, budou uloženy na předem definovaný e-mail. A tudíž vám dojde i ta pošta, ve které se odesílatel splete v adrese a uvede správně alespoň doménovou část. A to nemluvím i o pravidelném zálohování a dostupnosti.

Při dnešních směšných cenách domén, cca 200,– Kč (bez DPH) za českou doménu za rok, se vůbec divím, že se ještě vůbec někdo najde, kdo k firemní komunikaci používá freemailových služeb.

Takové lidi můžu označit jen za hazardéry, kteří rozhodně chtějí o svá data přijít. Stačí se podívat na nedávný případ pana podnikatele z reportáže TVNova. Uchovával si veškerou svou firemní poštu na freemailové službě Seznamu a jednoho dne ji ve své schránce vůbec nenašel. A proto zavolal do TV Nova, která Seznam očernila aniž by si přečetli licenční ujednání Seznamu (viz část 1, bod 2b) stejně jako pan „podnikatel“. K tomuto případu ještě dodávám vyjádření Seznamu a jeden hezký komentář. Pan „podnikatel“ je samozřejmě všem internetovým uživatelům jen pro smích.

Takže nebuďte, prosím vás, pro smích i vy a využívejte svou vlastní doménu i k firemní komunikaci. A pokud žádnou nemáte, zřiďte si ji. Náklady jsou minimální a vypadá to profesionálně.