pondělí 19. listopadu 2007

Výstavní mafie

Určitě jste už někdy byli na výstavě psů, koček nebo možná jiných zvířat. V tomhle příspěvku budu mluvit konkrétně o výstavě psů a některých praktikách, jež zde (ne)jsou k vidění.

Představte si, že máte kvalitního psa, který nepochází z majoritní chovatelské stanice, a chcete se ukázat světu a něco i vyhrát. Prvním a rozumným krokem je přihlásit se na výstavu, což určitě není žádný problém. U nás jich je za celý rok celkem dost. A pokud chcete i něco vyhrát, je třeba dobře volit, protože výstavní poplatky a vůbec doprava na místo není úplně zadarmo… Pro představu poplatek na mezinárodní výstavu v ČR se může pohybovat kolem 800,– Kč plus náklady na benzín, parkovné ve výstavním areálu (50,– až 200,– Kč), případně vstupné další osoby (50,– až 100,– Kč), která psa nevystavuje. Na to, že bez vystavovatelů by výstavy nebylo, jsou poplatky celkem přemrštěné a jedna výstava vás s klidem může vyjít i na 2.500,– Kč.

Takže všechny poplatky jsou zaplacené a výstava může začít… Jenže první pohled do katalogu a co nevidíte? Pes, který nemá ve vaší třídě co dělat, je tam, i když jeho datum narození nedovoluje účasti v této kategorii. Ptáte se, jak je to možné? Pes pochází z majoritní chovatelské stanice, majitel je známý a důvěřují mu, takže si dovolil datum narození na přihlášce hezky posunout a nepodložit ji kopií rodokmenu. Pak už jen stačí se domluvit s rozhodčím, který je mimochodem taky jeho kamarád, a vy, ač jste zaplatili výstavní poplatky a hrajete fér, můžete odejít s prázdnou!

Ještě, že lze na výstavě podat protest. Pak se ale nesmíte divit, že se na vás budou všichni dívat stylem: „Co si to jako dovoluješ podávat protest proti takovému chovateli! To je ale drzost!“

A tohle je určitě jen vrcholek toho, kam jsou lidi schopní zajít, jen aby jejich pes vyhrál! Prostě fér hra vymizela nejen ve fotbale, ale i na výstavách.